събота, 10 май 2008 г.

Кратко запознаване с инструмента

Представям ви един чудесен модерен концертен орган, в стила на 80-те години на миналия век, с отлични регистри и идеална темброва спойка между тях. Органът е достатъчно голям за богати концертни програми, има изключително красива и богата фасада, а едно от най-съществените достойнства на инструмента е, че звучи в зала с впечатляващо добра акустика.
Органът е изработен от "Alexander Schuke Orgelbau - Potsdam" през 1986 г. и монтиран в голямата концертна зала в Добрич през лятото на 1987 г. Шеф-конструктор е Wilchelm-Friedrich Stendel, проектант на регистрите - Rudolf Nehm, а главен интонатор - Matthias Schuke.
Инструментът е с 36 регистъра, два мануала и педал. Тон-системата е механична, копулата на І/ІІ също е механична; регистър-системата е електро-механична, а ІІ/І и ІІ/Р са контактно-електрически. Тоновият обхват на инструмента е C - a-3.

Органът е съобразен с условията на концертна обстановка и създаден в маниера на известната потсдамска органостроителница, като еднакво сполучливо може да изпълнява и полифонична музикална фактура, и хомогенния характер на романтичините и по-късни стилове. Принципно органът звучи по-подходящо при бароковите майстори и особено принципалните регистри и надстройки създават красив тембър и отчетливо хоризонтално движение в отделните гласове, подчертавайки са
мостоятелността на контрапункта по вертикал. Заедно с тях ясна пластичност и характерен бароков тембър имат и Quintadena, Rohrflöte и др. отделни регистри. Втори мануал е пищно снабден с аликвотни регистри, стигащи до 1', с възможности за най-разнообразни темброви съчетания, дори използването на италиански тип ripieni. С наслагването на флейтови, гедакти и щрайхери, органът все повече зазвучава хомогенно и гравитиращо, като темброво става достатъчно благодарен за изпълнение на романтични и постромантични произведения.

Няма коментари: